zondag 6 mei 2012

Tips voor ondernemers over huurrecht

Als ondernemer heb je te maken met een heleboel afspraken en regeltjes. Je hebt onder andere te maken met huurrecht. Vaak huur je namelijk een pand waar dat je onderneming zich bevindt. Daarnaast heb je verschillende klanten die van je diensten gebruik maken. Om je onderneming te kunnen behouden, moeten deze klanten voor de geleverde diensten betalen. Als onderneming zul je een keer te maken krijgen met wanbetalers. Voor deze en andere klachten waar een onderneming mee kan kampen, is het handig om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan voor je uitzoeken hoe de vork in zijn steel zit en zorgen dat de vervelende kwesties op een normale manier afgehandeld worden.

Een incasso

Wanneer je een onderneming bent, heb je te maken met klanten. Deze klanten willen gebruik maken van jouw onderneming en daar uiteraard voor moeten betalen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, je wilt immers wel een beloning voor je diensten, kan een advocaat voor je nagaan hoe betrouwbaar de klant is. Heeft de klant wel genoeg geld om voor je diensten te kunnen betalen? En hoe zit het met de betalingsgeschiedenis van deze klant? Wanneer iemand al meerdere achterstanden heeft, is het niet verstandig om met deze persoon in zee te gaan. Een advocaat zal niet van ieder klein klantje nagaan of het een betrouwbare klant is of niet. Vaak zijn het de grote klanten die nagegaan worden zodat je straks niet een gat hebt in je balans.

Contracten opstellen

Vaak heb je in je onderneming te maken met contracten. Niet alleen de arbeidscontracten van je werknemers, maar ook afspraken met je klanten komen in een contract. Je advocaat kan je helpen bij het maken van een contract. Het is verstandig om zoveel mogelijk afspraken duidelijk verwoord te hebben in een contract. Dit kan moeilijkheden voorkomen op de lange termijn omdat er dan altijd terug gegrepen kan worden naar de afspraken die in het contract zijn gemaakt. De afspraken moeten natuurlijk wel op de juiste manier gebruikt worden door beide partijen, de advocaat kan daar ook op toezien en er een toelichting bij geven wanneer dat nodig is.

Huurcontract

Als onderneming heb je te maken met een huurcontract. Je verhuurt een pand of je huurt een pand. In beide gevallen ben je ook gebonden aan regeltjes. Je advocaat kan je ook hierover adviseren. Hetzij over de huurprijs, hetzij over de duur van de huurovereenkomst. Het is uitermate belangrijk dat je duidelijke afspraken hebt over het pand dat je huurt of verhuurt. Niemand wil op straat komen te staan met zijn bedrijf. Een dak boven je hoofd is fijn voor je eigen imago en voor je werknemers. Daarnaast kan een goed contact met je verhuurder of huurder zinvol zijn op een later tijdstip.

In de schuldsanering

Meer dan genoeg ondernemingen hebben te maken met een faillissement. Bijvoorbeeld wegens arbeidsongeschiktheid. Dit kan voorkomen omdat er veel wanbetalers zijn, daarnaast kan het ook komen omdat 1 van je klanten nog iets tegoed heeft wat je op dat moment niet kunt leveren. Een advocaat kan in zo’n geval bemiddelen. Het kan wanbetalers benaderen en met hen duidelijke afspraken maken over de manier van betalen en de termijn waarop alles binnen moet zijn. Om je onderneming te redden kan een huurrecht advocaat ook afspraken maken met de klanten die nog iets van jouw onderneming te goed hebben. Veel klanten zullen instemmen met afspraken wanneer er een advocaat bij betrokken is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten